Een kritisch team van vroedvrouwen en pediatrische verpleegkundigen test of Dunstan Babytaal werkt.
"Ik vind het alleszins een absolute aanrader! Eigenlijk zou iedereen in de opleiding vroedkunde of pediatrisch verpleegkundige dit moeten volgen! Het geeft zoveel meer waardevolle informatie over baby’s dan wat we nu soms kregen in theoretische lessen."
Johanna Dhondt - verpleegkundige pediatrie en vroedvrouw
"Ik vind het echt ongelofelijk dat baby’s hun eigen taaltje hebben en wij dit toch kunnen verstaan. Ik had hier nooit bij stilgestaan op voorhand. Ik voel mij zoveel wijzer nu ik dit weet en hiermee aan de slag kan gaan. Echt ongelofelijk hoeveel je dan hoort uit het gehuil van een baby."
Britt – pediatrisch verpleegkundige
Er bestaan jammer genoeg nog heel wat misverstanden over de babytaal.
Sommigen denken dat het gaat over het brabbelen als een baby: ‘gigi, goegoe dadada’.
Daar heeft het dus niks mee te maken.
Anderen zien het als een trucje: ‘Kijk maar even een filmpje, en je zal het horen.’
Deze uitleg gaat jammer genoeg veel te kort door de bocht en mist de kennis en aanpak die je helpt op een andere manier naar baby’s te kijken en luisteren.
We krijgen dus best wat kritische vragen, zeker van zorgprofessionals die dankzij hun ervaring meestal al erg goed aanvoelen wat baby’s nodig hebben.
We trainden 2 teams van 2 ziekenhuizen, AZ Maria Middelares Gent & AZ Sint-Vincentius Deinze. Lees hier hoe zij de Babytaal ervaren.
"De momenten dat je het boertje herkent en de baby ook succesvol kan laten boeren zijn natuurlijk topmomenten. Het mooiste vond ik toch wel dat Roro erna veel beter aan de borst wou drinken."
Sien L – pediatrisch verpleegkundige
Dunstan Babytaal leren – Opbouw van de opleiding
Begin maart starten twee enthousiaste teams van vroedvrouwen en pediatrische verpleegkundigen van ziekenhuis Deinze en Maria Middelares in Gent hun opleiding.
In de eerste sessie leerden ze hoe baby’s via lichaamstaal en reflexmatige geluiden hun basisbehoeften en noden heel duidelijk communiceren.
Het tweede deel van de opleiding is pas drie maand later.
Waarom drie maanden?
Om te oefenen met wat ze leerden. Om de geluiden en signalen te leren zien, horen en interpreteren. En om dit dan te gebruiken bij baby’s en hun ouders.
De deelnemers volgen een uitgebreid online programma om hen te helpen oefenen en schrijven twee reflectieverslagen over hun praktijkervaring met enkele baby’s en hun ouders.
Praktijkervaringen en reflecties – een schat aan informatie
De ervaringen van de deelnemers zijn stuk voor stuk zo bijzonder om te lezen.
Ze laten zien hoe snel en krachtig de Babytaal werkt om rust te brengen bij baby’s en hun ouders en hun zelfvertrouwen te versterken.
Vaak delen deelnemers op de dag dat ze de Babytaal leerden al enthousiaste verhalen.
Lees en geniet van enkele ervaringen en observaties.
“Als zorgprofessional voel ik vaak goed aan wat een baby nodig heeft maar tot nu toe kon ik niet altijd goed uitleggen waarom. De Babytaal geeft handvaten om dit heel duidelijk en op een evidence based manier te doen. Dit vind ik een enorme meerwaarde. Een tweede meerwaarde is ook dat het tijdbesparend werkt als je in de eerste fase de geluidjes hoort en er op kunt inspelen voor een baby echt hard huilt omdat je dan niet eerst moet troosten en kalmeren maar meteen kan geven wat de baby nodig heeft.”
Laura Hamerlynck – vroedvrouw
"Het leukste vond ik de keer dat een mama een baby probeerde aan de borst te leggen en dit niet goed lukte. Ik herkende de ‘Eh’ en stelde voor om eerst even recht te houden voor een boertje. Toen de baby onmiddellijk boerde en dan erna wel terug flink aanhapte, was dit wel een euforisch momentje 😊."
Elien Ovaere – vroedvrouw
"Toen ik deze mama vertelde wat ik hoorde, reageerde ze spontaan : Oh jij kan ook die Babytaal, ik ben zo blij, ik voel me er echt geholpen door dat jullie me allemaal hierbij helpen."
Johanna Dhondt - verpleegkundige pediatrie en vroedvrouw
"Mijn grootste ontdekking was toch wel dat kindjes meer boertjes moeten laten dan ik dacht. Dat vond ik echt vernieuwend. En achteraf ook heel erg duidelijk."
Sien L – pediatrisch verpleegkundige
"Ik merkte dat ouders met een geruster gevoel naar huis gaan, omdat ze ontdekken dat een baby niet zomaar huilt, maar specifieke signalen geeft. Door aandacht te besteden aan de signalen en geluiden van hun baby's, kunnen ouders effectiever reageren op hun behoeften en ongemakken, wat de band met hun kind versterkt en hen helpt hun kind beter te begrijpen."
Kris
Resultaten en Impact
De reflectieverslagen spreken boekdelen.
De hele dienst gebruikt nu de Babytaal en kan daardoor veel beter inspelen op de behoeften van de baby’s.
Ouders voelen zich zelfverzekerder.
De grootste ontdekking? Dat baby’s echt communiceren en dat het herkennen van wat ze nodig hebben voor instant succes kan zorgen. Dit geeft een grote boost aan zelfvertrouwen en in de relatie tussen baby en ouder.
"We begrepen na de eerste sessie veel beter hoe belangrijk dat boertje is. We hadden het er samen over dat we het belang van dat boertje steeds onderschat hadden. We zijn daar dan ook allen veel meer aandacht beginnen aan geven en gaven dat ook door aan de ouders. Hoe leuk was die eerste keer dat ik een duidelijke ‘eh eh’ herkende halverwege een flesvoeding en ik de mama kon zeggen dat ik dacht dat het kindje een boertje moest laten... Mama dacht dat ze ongeduldig was om verder te drinken. Ik vertelde waarom ik dacht dat ze eerst een boertje moest laten en toonde hoe ze met de grote draaibeweging de lucht kon helpen ontsnappen en waarachtig, daar kwam een grote boer waarna het kindje rustig verder dronk. Deze succeservaring hebben we allemaal ervaren en het was ook leuk om dat met elkaar te delen."
Evelyne Vandercasseyen
"Babytaal biedt niet alleen praktische tips voor het kalmeren van een baby, maar versterkt ook het vertrouwen van ouders. De kennis over babytaal kan een krachtig hulpmiddel zijn in deze educatie. Mijn ervaringen op de kraamafdeling en neonatologie hebben me geleerd hoe belangrijk het is om ouders te informeren en gerust te stellen. Het vertrouwen dat ze hierdoor opbouwen en het gevoel niet afhankelijk te zijn van derden, helpt hen groeien in hun rol als ouder."
Kris
Conclusie
De opleiding Dunstan Babytaal heeft een wereld van verschil gemaakt.
Door te luisteren naar en te begrijpen wat een baby nodig heeft, kunnen vroedvrouwen en verpleegkundigen nu veel beter inspelen op de behoeften van de kleintjes.
Dunstan Babytaal, zo simpel is het. Het werkt echt!
Nele Allaert – oprichtster van Dunstan Babytaal België